måndag 2 januari 2017

Sista julgodiset...


Inte mycket julgodis kvar i gömmorna nu och det är väl precis som det ska var så här mellan nyår och trettonhelgen att man börjat tröttna på julmat och julgotta och känner sug efter nyttig och fräsch mat. Även i år fick vi på vår lott att göra godis till julafton och det blev favoriter i repris som recepten finns till här på bloggen under receptkategorin, men även några nytillskott...


Oreotryfflarna närmast var en nyhet på julgodisbordet hos oss i år...


liksom pepparkakstryfflarna...


Daimtryffel...


och sist men inte minst vaniljkolan...

OREOTRYFFLAR

154 g oreokex (1 förpackning)
100 g färskost

Garnering:
200 g mjölkchoklad

1. Mixa kexen till smulor. Antingen med en mixer eller genom att lägga kakorna i en påse och gå loss med brödkaveln.
2. Rör ihop smulorna med knappt 100 g färskost och forma 10-12 bollar av smeten. (Det är kladdigt och ska vara kladdigt)
3. Ställ i frysen i 20 minuter.
4. Smält mjölkchokladen och doppa tryfflarna.

PEPPARKAKSTRYFFEL
ca 20 st

25 g smör
200 g mörk choklad (55%,
bakchoklad)
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk glögg
10 pepparkakor

1. Skär smöret i små kuber. Låt det bli rumstempererat.
2. Hacka chokladen i småbitar och lägg i en bunke.
3. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och rör
ihop tills det blir en smet. Tillsätt glöggen och vänd i smöret.
4. Häll upp i en form och låt stelna i kylskåp.
5. Mortla pepparkakorna till smulor.
6. Forma kulor av tryffelsmeten. Rulla dem i pepparkakssmulor
och förvara i kylskåp.

DAIMTRYFFEL
ca 40 st

200 g mörk choklad, 70-procent
1 dl vispgrädde
1 ½ förp dubbel-Daim, 84 g

1. Hacka chokladen i mindre bitar.
2. Koka upp grädden i en kastrull. Dra av kastrullen från plattan och låt choklad-hacket smälta i den varma grädden. Rör tills smeten blir blank och fin. Låt tryffelsmeten svalna, men inte tjockna.
3. Ställ ca 40 ischokladformar (aluminium) på en bricka.
4. Hacka Daimen i mindre bitar. Lägg lite av hacket i formarna. Klicka ner chokladen ovanpå, ända upp till kanten. Toppa med Daimhack.
Låt tryffeln stelna i kylskåpet och förvara den sedan kallt i en burk med tättslutande lock.

VANILJKOLA
ca 25–30 st

1 vaniljstång
100 g smör
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde

1. Klyv och skrapa ur vaniljstången. Lägg stång och frön i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka på medelvärme till 122–123. Eller gör kulprovet (häll 1 tesked kolasmet i ett glas med kallt vatten, låt stelna någon minut. När smeten kan formas till en kula är kolan klar). Ta då upp vaniljstången.
2. Lägg ett bakpapper i en brödform, ca 9×22 cm. Häll kolan i formen och låt stelna. Skär i bitar. Eller gör dem i aluminiumformar.

Kramar Bella 

3 kommentarer:

millandante sa...

LIVSFARLIGT att kika in här efter nyår hihi;);)

Jisses så mycket gott du fixat! Och fotat så fint, som en läcker tidning!

God fortsättning på nya året Bella!

Kram Camilla

Kia sa...

Ja, nu vill jag inte ha något julgodis hemma. Trött på allt ätande, trots att jag själv inte äter godis men ändå!! :)

Ha det toppen!
Kram Kia

Spinn sa...

Omg kände exakt samma sak som millandante livsfarligt att kika in här ju=) Pepparkakstryffel ? Det låter ju bara för j... gott - måste provas!