söndag 23 oktober 2016

Ankbröst med svamprisotto...


Gårdagskvällens ankbröst med svamprisotto...

Med en sambo i klass med Fredde i Solsidan när det kommer till grillning kände jag mig efter fredagens grillning färdig för säsongen med kött och sallad till middag och ville ha något helt annat igår. Efter lite receptletande kom vi fram till att vi skulle våga oss på att göra risotto, fråga mig inte varför vi inte gjort det innan man kan ju inte mer än misslyckas, men så är det och nu var det dags. Kul att prova något nytt i köket och resultatet blev riktigt bra så jag tycker absolut att ni ska prova receptet på risotto som vi utgick ifrån och som kommer ifrån restaurang Grappa i Varberg. Ankbröstet gjordes enligt ett annat recept så vi ändrade helt enkelt lite beroende på vad vi hade hemma och tycke o smak. Det blev en oväntat god lördagsmiddag som intogs till första avsnittet i årets säsong av favoriten Så mycket bättre. Nedan finns receptet med de ändringar vi gjorde och som föll oss i smaken!


Svamprisotto med honungsglaserad ankbröst
4-6 port
4 st Ankbröst a ca 320g
4 st Scharlottenlök
1 st Vitlöksklyfta
2 dl Vitt vin (+ ev mer för spädning istället för vatten)
6 dl Risottoris
100 g Färskriven parmesanost
400 g Blandad svamp (färsk)
1,5 msk koncentrerad kyckling buljong (Bong - Touch of Taste)
1 msk koncentrerad viltfond med kantarell (Bong - Touch of Taste)
honung för matlagning
olivolja
salt
peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Skär ett rutmönster (tunna snitt) i fettkappan (skinnsidan) på ankbröstet. Salta och lägg ankbrösten i en het, torr stekpanna med skinnsidan ner. Sänk värmen något, stek i ca 4 min. Vänd och stek i 2 minuter.
3. Lägg över ankbröstet på ett ugnssäkert fat. Ringla över honung och ev lite mer salt. Sätt in en köttermometer i mitten på ena ankbröstet. Ugnsstek i 20-30 min tills innertemperaturen är 65 grader.
4. Täck formen med köttet med aluminiumfolie när köttet nått 65 grader och låt vila 10-15 minuter innan servering.
5. Gör svamprisotton under tiden köttet är i ugnen och börja med att rensa svampen och dela den i lite större bitar. Fräs svampen i stekfettet ifrån ankbrösten tills svampen fått lite färg. Låt sedan svampen vila vid sidan.
6. Fräs och finhacka scharlottenlök och vitlök i stekpannan tills löken blivit mjuk och glansig. (Tillsätt ev lite olivolja om inte stekfettet ifrån ankbrösten räcker till).
7. Häll över löken i en gryta och tillsätt risottoriset och fräs det tills riset blir glansigt/genomskinligt.
8. Häll i vitt vin, kyckling- och viltfond.
9. Häll i den frästa svampen och vatten då och då under omrörning så det puttrar hela tiden. Vi hade ett alkoholfritt vin som vi spädde med blandat med vatten för god smak.
6 .Efter ca 20 min är risotton klar, stäng av värmen och tillsätt enligt originalreceptet ca 100 g smör och parmesanost. Smöret hoppade vi över helt, behövdes inte och parmesanosten rev vi över den färdiga risotton vid servering.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Smaklig måltid!

Kramar Bella 


1 kommentar:

Nilla Q sa...

Åh, vad gott! Vi åt också risotto i helgen (en favorit!), men ankbröst har vi aldrig provat att laga. Har dock ätit det på restaurang och det var jättegott, så det borde vi göra här hemma nångång också.

Kram Pernilla