lördag 2 januari 2016

God fortsättning på 2016...


Årets enkla nyårsdukning här hemma gick i vitt, guld och grönt...

 
Besticken i guld är ifrån Lagerhaus och en julklapp ifrån mina föräldrar...


Kvällens förrätt blev en laxcarpaccio med pepparrotscreme...


Som mellanrätt åt vi jordärtskockssoppa med parmachips, eller snarare kronärtskockssoppa gjord efter receptet nedan. Vi köpte fel och fick göra det bästa av det och smakmässigt blev det kanon, men soppan var inte helt oväntat ganska trådig. Vi kommer utan tvekan göra soppan igen, men då med rätt ingredienser...
 
JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED PARMACHIPS
4 port
 
500 g jordärtskockor
3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 1/2 dl vitt vin
1/2 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
8 - 10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak
 
Parmachips
4 skivor parmaskinka
 
1. Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken.

2. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.

3. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna.
Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
4. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
 
Parmachips:
Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper.
  1. Garnera med parmachips, timjan och ett par varv med svartpeppar.



Till varmrätt serverades oxfilé med potatisgratäng, sparris lindad i parmaskinka och grönsallad...

 
Till dessert åt vi favoriten mörk chokladmousse...
 
 
Inte mycket snö kvar nu, men när regnet avtog på kvällen tände vi upp ute...
 
 
För första gången på flera år firade vi i år in det nya året här hemma. Vi har de senaste åren firat på Asia Spa i Varberg som varit toppen, men i år missade vi att boka i tid så det var fullt när vi väl ringde i slutet av november så i år kommer vi att åka ett par dagar senare och det blir säkert lika bra om inte bättre då det varit väldigt mycket folk sista åren. Som ni säkert märkt blev det ett längre uppehåll här på bloggen i höst/vinter och det beror på att jag inte mått bra. Kollapsade i slutet av oktober på jobbet och fick åka ambulans då jag svimmade och hade kraftiga magsmärtor som bara hade blivit värre och värre veckan innan. Kom in till sjukhuset med olika storlek på pupillerna och hade yrsel som gjorde att jag inte kunde stå och gå för egen maskin samtidigt som magsmärtorna inte avtog. Efter inläggning på sjukhuset har jag sedan kämpat med magbesvär och yrsel, det har varit en lång väg tillbaka och jag är fortfarande inte helt återställd, men har sista månaden jobbat igen först på 25 % och sen halvtid och förhoppningsvis ska jag kunna köra för fullt nu efter helgerna. 

Så avslutningen på 2015 kunde varit bättre och jag hade i ärlighetens namn inga stora förväntningar på årets firande och kände vid 18-tiden när vi skulle byta om och börja laga mat att de kunde kvitta och en skinkmacka i myskläderna funkat lika bra. Bra då att vi tog oss i kragen efter en skönt avkopplande dag där vi tagit en promenad och sen åkt en tur till återvinningen efter att ha börjat dagen med ett par avsnitt av Grey´s på tv:n i lugn o ro och det visade sig bli en av de bästa nyårsaftnar jag haft. Att fira själva hemma var helt klart det bästa alternativet i år, maten blev lyckad och vi avslutade kvällen enligt tradition med nedräkningen på Skansen, Abba:s Happy new year i högtalarna innan vi tog på oss och gick ut och tittade på grannarnas fyrverkerier under 2016 års första minuter.


Sambons substitut för snus - Ingefära delat i portionsbitar...
 
Gårdagen var en riktigt skitdag som kryddades med en sambo med snusabstinens som var som en osalig ande här hemma. Han har sedan i september bestämt sig för att sluta snusa vid årsskiftet och ja, abstinensen igår var inte att leka och efter att ha provat det mesta under förmiddagen läste jag att ingefära hjälpt andra som slutat snusa och det visade sig vara ett riktigt bra substitet!
 
Imorgon åker vi till Asia Spa och kopplar av och hoppas på en god fortsättning på 2016!
 
Kramar Bella

5 kommentarer:

Nazima sa...

Tack gulliga du för hälsningen hos mig. Vilken mysig nyårsafton ni verkar haft, skönt med festlig middag hemma i lugn och ro. Maten så jättegod ut och liknande soppa har C lagat här hemma då han odlade jordärtskockor i landet.
Något år vlli jag ochså göra så, göra en festlig middag med C och barnen och duka fint, att fira med vänner i all ära kan vara trevligt, men ibland kan det vara skönt att bara vara familjen.
Japp, i år måste vi få till en dejt!

Kram på dig!

Home2tiny sa...

När man inte är helt hundra är det skönt att fira nyår i lugn och ro hemma. Önskar dig den bästa starten på 2016 och håller alla tummar och tår att det blir vårt år, det året då det vänder och vi få må riktigt bra. Stor varm kram. Tina

Ingela sa...

Ledsamt att höra att du mått så dåligt, men hoppas det blir bättte ju längre in på nya året vi kommer.
Bra tips om ingefäran - jag ska tipsa dem som jag vill ska sluta med eländet. Min man tuggade på nejlikor när han slutade röka för 23 år sedan.
Kram!

Mickis sa...

Gott nytt år!
Ser mysigt ut o väldigt gott :-)

Vad var det för fel på magen o yrseln?
Har du fått ngn diagnos o hjälp?

Hoppas du snart mår ok igen :-)
Kram ❤️

Mittgodastefinaste sa...

Jätteläckra, dina julklappsbestick!

Önskar dig ett fint 2016!

Kram Jenny