söndag 1 januari 2017

Gott Nytt År!!


Årets enkla nyårsdukning gick i vitt och guld...


Till förrätt serverades en rostad toast med laxröra...


och till varmrätt blev det en favorit i repris med oxfilé o div tillbehör...


och desserten blev Vit och mörk chokladmousse med hallonkompott...

Välkommen 2017!

2016 avslutades med att vi dagen innan nyårsafton åkte ner till Varberg och Asia Spa där vi firat nyår flera gånger tidigare. I år var det fullbokat på nyårsafton, men så här i efterhand blev vi väldigt nöjda med besöket en dag tidigare. Betydligt lugnare i spa avdelningen än på eftermiddagen på nyårsafton och på kvällen serverades en riktigt god 3-rätters middag så efter ett dygns avkoppling var vi redo att åka hemåt efter lunch igår och förbereda nyårsfirande på hemma plan i lugn och ro.

Man är så där skönt trött efter en spa-vistelse så det blev som sagt en lugn kväll hemma vid för att fira in det nya året och recepten till det vi åt finns nedan.

LAXRÖRA MED DILL OCH LIME

200 g kallrökt lax i skivor
1 kruka dill
2 st ägg, hårdkokta
1 st rödlök
3-4 dl gräddfil
1 burk ishavs- eller stenbitsrom (80g)
2 st limefrukter
Citronpeppar, efter smak
Chiliflakes, efter smak
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka laxen i små bitar med spara 2 skivor.
2. Hacka eller klipp dillen, men spara lite till garnering.
3. Hacka äggen, finhacka rödlöken och blanda i en bunke.
4. Tillsätt gräddfil eller rom.
5. Pressa över saften från 1 limefrukt och smaka av med kryddorna.
6. Fyll blandningen i glas.
7. Strimla de återstående laxskivorna och lägg ovanpå röran.
8. Klipp över mer till eller sätt en limeklyfta på kanten av glaset.

VIT OCH MÖRK CHOKLADMOUSSE MED HALLONKOMPOTT
4 port

Hallonkompott
2 dl frysta hallon
2 msk socker

Mörk chokladmousse
50 g mörk choklad
1 rumsvarm öggula
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Vit chokladmousse
50 g vit choklad
1 rumsvarm öggula
1 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Koka upp hallon och socker till hallonkompotten, låt svalna.
2. Gör chokladmousserna, båda två på samma sött och börja med att smälta chokladen i micro eller över vattenbad. Låt svalna något.
3. Vispa grädden mjuk med vanlijsockret.
4. Vispa ner äggulan i chokladen och rör ner grädden.
5. Fördela hallonkompotten i glasen. Varva mousserna och ställ glasen i kylen i ca en timme.
6. Dekorera med färska bär, riven choklad eller små maränger.

TIPS! Använd spritspåsar för att kunna kontrollera ränderna och låt allt svalna ordentligt innan glasen fylls, jag hade lite för bråttom igår och det blev svårt att få fina kanter så inte allt smälte samman. 

Vill önska Er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!

Kramar Bella 

Inga kommentarer: