Till fikan på jobbet i fredags var det min tur att baka och det blev en chokladtryffeltårta efter ett recept i den här boken som jag fick i julklapp av just jobbet. Kunde inte fått en mer passande klapp, de känner mig :)
Frukosten är intagen denna söndag i mitten på januari och nyhetsmorgon står på i bakgrunden, skön start på en ledig dag och för ovanlighetens skull så regnar det inte ute så det får bli en promenad senare idag. Tycker annars det känns som att det regnat mer eller mindre konstant sista tiden.
Annars kommer det bli en lugn dag här hemma idag, behöver vila! Kroppen bråkar och förutom den vanliga värken som ständigt är närvarande har jag sista tiden haft problem med en fot och en höft och sen ett par dagar även ena käken. Trodde först att det var hål i någon tand, men har kommit fram till att jag nog legat och bitit ihop käkarna tokigt på nätterna när jag sovit dåligt eftersom värken flyttat sig. Tror och intalar mig att det snart blir bättre igen!
Igår tankade jag positiv energi hemma hos vännen A som bjöd på god lunch innan vi åkte ner till ett ganska nytt shoppingcenter i närheten och kikade. Var länge sedan vi sågs nu och det var så gott att hinna uppdatera oss om allt toppat med lite shopping!
Gillar du choklad måste du prova att göra chokladtryffeltårtan, ganska mäktig, men god. Dock hade jag föredragit hallon eller någon typ av hallonsås till istället för marängerna. Receptet kommer här!
CHOCOLATE TRUFFLE CAKE
TÅRTBOTTEN:
65 g vetemjöl
3 msk kakaopulver
80 g smör
80 g socker
4 ägg
Sätt ugnen på 175 g.
Sikta ner vetemjöl och kakaopulver 3 gånger i en skål.
Smält smör och låt svalna.
Blanda socker och ägg i en skål. Vispa i 8 minuter tills det är fluffigt.
Sikta ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten. Tillsätt det avsvalnade smöret.
Bred ut blandningen i en rund form, 20 cm i diameter.
Grädda i 25-30 minuter.
Låt tårtbottnarna svalna.
Laga tryffelkrämen!
Dela tårtbottnen i två delar. Lägg tillbaka den första tårtbottnen i formen igen. Bred över en tredjedel av tryffelkrämen, täck med nästa botten och toppa med resten av tryffelkrämen.
Ställ tårtan kallt i ca 6 timmar.
För en varm kniv längs kanten av formen innan du lyfter ur tårtan.
TRYFFELKRÄM
5 dl vispgrädde
450 g mörka chokladknappar
6 äggulor
75 g socker
Värm upp grädde och häll den över chokladknapparna. Låt vila i några minuter. Rör ihop och ställ åt sidan så länge.
Värm under tiden upp vatten i en kastrull. Sätt en värmetålig skål över det varma vattnet i kastrullen. Blanda ner äggulor och socker och vispa i ca 6 minuter.
Tillsätt chokladblandningen och fortsätt vispa i ytterligare 6 minuter.
Ställ in krämen i kylen i 30 minuter.
VANILLA BEAN MERINGUE MARÄNGKYSS
7 äggvitor
5 dl socker
1 vaniljstång
en droppe karamellfärg
Värm ugnen till 100 grader.
Blanda alla ingredienserna i en värmetålig skål.
Koka upp vatten i en kastrull. Sätt skålen över det kokande vattnet. Vispa för hand i ca 4 minuter, eller tills sockret har löst sig. Häll blandningen i en hushållsassistent och vispa i ca 7 minuter tills skålen inte längre känns varm.
Om du vill ha en fin pastellfärg kan du tillsätta en droppe valfri karamellfärg.
Häll över smeten i en spritspåse och spritsa ut små kyssar eller knappar. Tryck till lite med tyllen när du gör detta, och dra sedan bort den igen.
Grädda i ca 1 timme. Stäng därefter av ugnen och låt dem stå kvar i ugnen i minst 1 timme till.
TIPS! Om du vill har lite variation kan du tillsätta hackade nötter, bitar av choklad eller dajm. Då får du inga söta pastellfärger - men de blir ändå oemotståndligt gott!
Kramar Bella ♥
6 kommentarer:
Wow vilken kaka :-)
Ser mäktigt god ut :-)
Var ni i tanum på shopping. Dit vill min dotter för de har hm home... :-)
Hoppas du hunnit vila upp dig o känner dig piggare nu?
Ha en fin kväll
Kram
Men, vilken kaka Bella! Den ser fantastisk ut. Choklad är dessutom min favvis. Vad duktig du är!!
Smart present av dina arbetskamrater :-)
KRAM!!
Och jag kommer absolut att spara ditt recept! Så himla god den kakan ser ut.
Det känns fint att ni tar god hand om Magnus :) Det verkar vara en sån bra arbetsplats!
Kram och ha en fin start på veckan
Marie
Åh vilken suuupersmaskig kaka, mums!! Det där receptet vill jag spara!! Och vilken fin bild. Kul att shoppa loss och umgås med en fin vän :) Vad trist att kroppen bråkar, sänder massor med styrkekramar <3
Kramar aka
Här har vi snö nu äntligen!!
Hoppas du känner dig bättre snart.
Kram Kia
Mamma mia så fin och såå gott! Jag blundar;);)
Men din värk... jäkla sjukdom! Själv fick jag ett stort skov av min SLE i höstas... så nu äter jag mediciner, och mår bra igen. Önskar så att forskningen går framåt även när det gäller fibro!!
Kram igen
Skicka en kommentar