Blandade smårätter, kanske något för fredagsmyset?
När vi hade gäster för ett par veckor sedan och var trötta på julmaten gjorde jag lite olika smårätter. Hittade recept på en kantarellsoppa som lät god, men att få tag på kantareller i början av januari var mer eller mindre omöjligt så jag gjorde det enkelt för mig och köpte Keldas färdiga skogssvampsoppa istället och blandade i torkade kantareller och serverade med krutonger, enkelt och gott.
Räksnurror av tunnbröd är en favorit liksom Kavringssnittarna med lax och kycklingpaj. Minihamburgare gjordes efter det här receptet och stektes i en långpanna i ugnen, receptet till hamburgerbröden kommer här:
HAMBURGERBRÖD
30 st
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
2 tsk strösocker
6 dl vetemjöl
Pensla med:
ägg
sesamfrön
Ugn: 250 grader
Gör så här:
1. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll över. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, socker och det mesta av mjölet.
2. Arbeta till en deg som släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två bitar och rulla ut längder. Dela varje längd i 15 bitar och rulla små bullar.
4. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem lätt med handen och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i 6-7 minuter. Låt svalna.
Räksnurror av tunnbröd är en favorit liksom Kavringssnittarna med lax och kycklingpaj. Minihamburgare gjordes efter det här receptet och stektes i en långpanna i ugnen, receptet till hamburgerbröden kommer här:
HAMBURGERBRÖD
30 st
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
2 tsk strösocker
6 dl vetemjöl
Pensla med:
ägg
sesamfrön
Ugn: 250 grader
Gör så här:
1. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll över. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, socker och det mesta av mjölet.
2. Arbeta till en deg som släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två bitar och rulla ut längder. Dela varje längd i 15 bitar och rulla små bullar.
4. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem lätt med handen och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i 6-7 minuter. Låt svalna.
KRYDDIGA LAXSPETT MED MANGOCHUTNEYDIPP
5-6 port
Laxspett:
300 gram kallrökt
laxfilé
1 citron, skal samt
saft
2-3 dl
färsk finhackad bladpersilja
2 msk chiliflakes
grillpinnar i trä
Mangochutneydipp
Mangochutneydipp
2 dl crème fraiche
0,75 dl mangochutney
Saften av ½ lime
Gör så här:
1.Blanda ihop
ingredienserna till såsen, smaka av.
2.Hacka persiljan i små bitar och blanda med chiliflakesen. Tvätta citronen och riv skalet samt pressa ut saften, blanda samman i en vid skål.
3.Skär laxen i tärningar och rulla laxbitarna i citronsaften. Rulla laxbitarna i persiljeblandningen och trä upp dem på spett.
2.Hacka persiljan i små bitar och blanda med chiliflakesen. Tvätta citronen och riv skalet samt pressa ut saften, blanda samman i en vid skål.
3.Skär laxen i tärningar och rulla laxbitarna i citronsaften. Rulla laxbitarna i persiljeblandningen och trä upp dem på spett.
Servera laxspetten tillsammans med mangochutneydippen.
Önskar dig en trevlig helg!!
Kramar Bella ♥
3 kommentarer:
Mmm så mycket gott, älskar plockmat... Tack för recepten. Ha en mysig helg o hoppas du mår ok. Kramisar Tiba
Du bara måste skaffa den den sommarrestaurangen (obs! nu blev det restaurang och inte kafé).
Så läckert!
Agneta kram
Vilken buffé! Det ser hur gott ut som helst och jag ska skriva ut och spara dina recept.
Snällt sagt av dig i din kommentar. Jag var verkligen lycklig men rätt sliten och virrig :) Tur att det slitna inte var för evigt. Lyckan blir bara större och större...
Skicka en kommentar