söndag 22 december 2013

Cake pops och god kola i olika varianter...

 

 Jag gjorde två varianter av Cake pops till gårdagens glöggmys, den på bilden är gjord av chokladmuffins och är doppad i vit choklad, den andra som ni kan skymta på bilden nedan är gjord av Oreo coockies och doppad i mörk choklad och "klubborna" var inte helt oväntat uppskattade av barnen. Bara fantasin sätter gränsen för hur man dekorerar sina Cake pops, strössel, hackade nötter, mönster av mörk, ljus el vit choklad. De vita/silverfärgade "pinnarna" är hårda papperssugrör köpta på Åhléns...

 


CHOKLASMUFFINS GRUNDRECEPT TILL CAKE POPS
(12 stycken stora) 

100 gram smör/margarin
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3-4 msk kakao
50 gram hackad mörk choklad
2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
 Innan servering , pudra dem lätt med florsocker.
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och strösocker poröst, blanda i vaniljsocker.
Rör ner smält smör och mjölk.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och rör ner i smeten. Hacka choklad och rör ner i smeten.
Fyll upp muffinsformarna ca 3/4 – delar.
För att få höga muffins underlättar det att lägga muffinsformarna i en muffinsplåt.
Grädda Muffinsen i ugnen i ca 10 – 18 minuter ( beroende på hur stora de är)
 
 
TILL CAKE POPS BEHÖVER DU:

5-6 st muffins
ca 2- 5 msk smör
Valfri smaksättning
200 gram vitchoklad
 
Gör så här:
Smula ner muffinsen i en skål och testa av lite hur mycket smör du behöver för att kunna arbeta ihop smulorna till en deg.
Forma sedan studsbolls- stora kulor och tryck ner pinnarna.
Smält chokladen över ett vattenbad.
Doppa sedan i choklad ett par gånger, låt dem svalna mellan gångerna.
Dekorera.
 
 CAKE POPS AV OREO COOKIES
12-15 st
 
1 Paket Oreo cookies
2 msk Philadelphiaost
100 gr Mörk Bakchoklad
Strössel
 
Gör så här:
1. Mixa oreokakor till smulor i matberedare. Mosa ihop med philadelphiaost och kyl en stund.
2. Forma bollar och spetsa på träspett. Lägg gärna in klubborna i kylen eller frysen en stund.
3. Finhacka och smält chokladen över vattenbad.
4. Doppa klubborna i den smälta chokladen. Strö över strössel.
Ska du göra dekorationer i smält choklad, vänta till chokladen på klubborna stelnat.

 

 
 Hittade ett recept på smarrig kola som jag gjorde i två varianter, "vanlig" kola och en doppad i choklad med havssalt. Inslagningen i silkespapper och smörpapper är ju överkurs och bara en kul grej för dem pysslige eller den som har "för mycket" tid :)


KOLA
 

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
100 gram smör (ej margarin)
0,5 vaniljstång

100 gram mörk choklad med havssalt
 (detta behövs om du vill göra chokladdoppade kolor!)
1 msk matolja (jag tog smör och det fungerade bra)
 
havssalt eller mandelspån

Gör så här:
 
Klä en form ca 20*30 cm med bakplåtspapper så det går upp lite på kanterna. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Snitta och skrapa ur vaniljstången. Tillsätt fröna i kastrullen tillsammas med det andra och låt även själva stången följa med. Koka upp under omrörning och låt sedan sjuda på medelvärme till 120 grader. Rör om då och då så att det inte bränns. 

 Häll försiktigt kolasmeten i formen och låt svalna en stund i rumstemperatur. Låt sedan svalna i kylen. Skär eller klipp kolan i bitar. Smält chokladen tillsammans med oljan över ett vattenbad. Doppa kolorna i den smälta chokladen och strö över havssalt eller mandel.


 Den här mörka chokladkolan är en personlig favorit...

MÖRK CHOKLADKOLA
ca 40 st

2 dl grädde
3 msk kakao av god kvalité
100 g smör
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 krm salt
2 msk glykos

(Till garnering flingsalt för den som vill)


Gör så här:
1. Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och vispa i kakaon.
2. Tillsätt resten av ingredienserna.
3. Koka kolan kraftigt i ca 15–20 minuter, tills smeten är tjock och det bildas stora bubblor. Termometern ska visa 121 grader. Har du ingen termometer så gör ett kulprov.
4. Klä en långpanna, ca 20 x 30 cm med smörpapper och häll upp kolan i denna.
5. Låt svalna.
6. Klipp eller skär kolan i lagom stora bitar och garnera med några saltflingor.
7. Packa kolan i smörpapper eller cellofan.
8. Förvara svalt.
 
(Den här slickepotten med termometer i var så bra och det var ingen konst att få rätt konsistens på kolorna och skönt att slippa kladda med kulprov!)
 
Kramar Bella

4 kommentarer:

Villa Ell sa...

Så gott det ser ut!!! Oreo är en favorit, jag älskar dom!
Önskar dig en god jul

Kram Sandra

Postadress Torslanda sa...

Mums så mycket gott!!!
Vad är det för slickepott med termometer i? Fanns ingen länk. Min digitala termometer har precis gått sönder så jag har verkligen fått kämpa på med kolan i år.

Nazima sa...

Tack för att du delade med dig av recepten!
ha en riktigt underbar Jul om vi inte hörs innan!
Kramar

TIDSOPTIMISTEN sa...

Cake pops ser verkligen gott ut, jag har aldrig testat det och nu till jul är schemat redan fullt så det får bli en annan gång. Vi har också precis skaffat en bra termometer men jag vågade inte riktigt lita på den så det blev kulprov ändå här idag när jag gjorde knäck...ha ha ;)

Kram Ullis